Richard Offermann
Den tyske krigskirkegården er der alle tyske soldater som falt i og rundt Oslo under andre verdenskrig ble gravlagt.
De falt ikke, de ble drept, la oss bare være klare på det, å falle er noe du gjør når du glemmer å løfte blikket fra mobilen når du treffer en fortauskant.
Og ikke er dette der de ble gravlagt heller. Under andre verdenskrig gravla de tyske myndighetene dem på Ehrenfriedhof Ekeberg (Æreskirkegården Ekeberg i Oslo).
De andre gravstedene for tyske soldater er i Botn, Havstein, Narvik og Solheim. Totalt er det 11573 tyske soldater gravlagt i Norge.
Men, etter krigen, syntes nordmennene det var for drøyt at de som hadde forsøkt å stjele landet vårt skulle okkupere førsteklasses eiendom, som nazistene i utgangspunktet hadde valgt fordi «tyskere skal ligge høyt og fritt».
Så da var det noen stakkars arbeidere som i 1952 fikk i oppdrag å grave opp de 2956 likene etter tyske soldater, pakke de pent inn og kjøre de til Alfaset, og grave dem ned igjen der. En del kropper ble flyttet senere, og nå er det 3207 stykk der.Kan du tenke deg hvor kjipt jobb det er? Å måtte bære på døde kropper. Kropper som har ligget i bakken og råtnet, fulle av mark og biller. Kanskje de også har blitt gnaget på av en mus eller to.
Og kroppene tilhører et folk den jevne nordmann hatet på det tidspunktet, som døde i væpnet kamp, altså mens de forsøkte å drepe DINE landsmenn. Hvis ikke dette var en skikkelig møkkajobb, så vet ikke jeg hva du kaller en skikkelig møkkajobb.
På den tyske krigskirkegården ligger det mange soldater og befal stablet tett i tett på rekker bortover, under identiske steinkors. Men midt på den ene langsiden er det et større litt flottere monument. Dette har fått hedersplassen når man kommer inn porten. Også det har inngravert navn, militær grad og dødsdato. Og alle de som ligger under dette flotte monumentet døde den 18. august 1945. Altså etter at krigen var slutt. Dette var tyske soldater som fremdeles var i Norge som døde i en eksplosjon på Grønlibrygga.
Trist og sånn det liksom, men hvorfor bestemte noen at akkurat disse karene skulle få et ekstra fint gravmonument? De ble jo sannsynligvis originalt gravlagt på Ekeberg de også. Fikk de større monumenter enn de enkle mønekorsene i tre som de andre soldatene hadde der oppe også?
Resten av den tyske krigskirkegården er full av helt identiske kors. På hver side av korsene er det oppført tre døde soldater, så det betyr at arbeidslaget som flyttet likene fra Ekeberg stablet dem tre og tre i høyden for å spare plass, og de ligger nå på begge sider av steinkorsene for å slippe å lage så mange kors.
Hver eneste av de seks unge mennene under hvert steinkors som ble lagt her i norsk jord var hatet av nordmennene, men det er viktig å huske at også disse hadde mødre som elsket dem slik bare en mor kan elske. Og for disse mødrene var dette verdens flotteste gutter.
Men, la oss vandre videre rundt på området. Nærmere bestemt til det sørvestlige hjørnet. For der står det et kors helt likt alle de andre. Med en liten, men urovekkende detalj.
Det står bare et navn der. Mens de andre soldatene ble stablet seks mann per kors, er det ingen som ligger sammen med Richard Offermann. Hvem var han? Hvis han hadde blitt gravlagt alene som en slags VIP-behandling hadde han vel fått et litt flottere monument? Og en hederlig plassering sånn som de fra Grønlibrygga. Men Richard har fått en helt ordinær grav gjemt bort i hjørnet helt opp mot den tungt trafikkerte Strømsveien og skraphandleren. Hva gjorde han for denne æreløse behandlingen? Var det familiene til de andre tyske kroppene som insisterte på å ikke ha sine barn gravlagt med Richard, eller var det norske myndigheter som hadde noe imot ham spesifikt?
Tyskere som ble dømt til døden av tyske styresmakter under krigen ble gravlagt “uten ære” andre steder enn på Ekeberg, men flyttet til Alfaset etter krigen, er Richard en av disse? Hva slags æressynd begikk han i såfall?
Kommentarer
Legg inn en kommentar