Hva heter Letterpress på norsk?
Hvis man er glad i Zines og punk-estetikk setter man pris på en god kopimaskin. På Rikskonsertene ble jeg så godt kjent med husets største kopimaskin at jeg fikk (og researchet) en idé om å bygge om en slik maskin til et slags elektromekanisk musikkinstrument. Jeg har egentlig ikke helt avskrevet den idéen, så watch this space for å få med deg når det skjer. Men i gamledager fantes ikke kopimaskiner, og lenge før offset-print, som jeg bare nesten skjønner hvordan virker, drev man med det som heter letterpress på engelsk. Det har sikkert et norsk navn, men det har jeg glemt hvis jeg noen gang har lært det.
For en stund siden var jeg tekniker på en videoinnspilling på Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole. I tillegg til å ha en drag-linje har denne skolen arvet det som er igjen av det gamle trykkeriet til en avis, muligens Arbeiderbladet. Og over årenes løp siden de fikk dette har de fortsatt å samle på alt tilsvarende de har fått tak i. Teknikken går enkelt forklart ut på at man setter en og en bokstav-kloss ved siden av hverandre til speilvendte ord, og når man har gjort det lenge nok smører man trykksverte på alle sammen og stempler det over på et ark ved hjelp av en maskin og vips (verdens lengste vips) så har man en avis-side. La oss bare si det sånn at det bare var de største avisene som hadde lønnsbudsjettene til å lage en helt ny avis hver dag.
Takket være at skolen eier denne unike samlingen som nå består av flere rom fulle av forskjellige typer/fonter/bokstaver og symboler, samt grafikk (det blir ikke noen skikkelig avis uten et godt utvalg rette linjer) fikk de ansatt multitalentet Marit Brandsnes. Hun er et vandrende oppslagsverk på dette faget, og som alle andre kvinner som våger seg inn i fagfelt dominert av godt voksne gubber har hun vært nødt til å være en perfeksjonist som alltid leverer 100%. Det har selvfølgelig ikke ført til at hun har blitt mottatt med åpne armer, men fra utsiden er det lett å se at hennes arbeid ofte ligger en god skulderhøyde over mye av det helt greie arbeidet de andre "ekspertene" leverer.
Men det er ikke det beste, vet du hva det beste er? Hun gir opplæring!
Mot et svært moderat beløp fikk jeg en hel dag for meg selv med henne i trykkeriet. Det ble gitt grundig hands on opplæring og god tid til å jobbe med egne prosjekter under kyndig veiledning. Og ikke nok med det, det inkluderte lunsj også! OK, alle som har gått på folkehøgskole vet at lunsjene der ikke akkurat er gourmet, men gratis mat er gratis mat.
Jeg maste masse på henne i forkant, så jeg hadde fått råd om akkurat hvilke typer papir jeg skulle sjekke ut hos Chist Engebretsen & Søn AS i Pilestredet. Der har du forøvrig en annen sjappe full av kompetanse jeg anbefaler.
Jeg var nok ikke den letteste kunden for jeg hadde en visjon om å preppe papiret (eller, hvor tjukt er papir før man kaller det kartong?) med akryl før det skulle trykkes på.
Men jeg had a blast som dem sier på engelsk. Marit var kjempehyggelig i tillegg til kunnskapsrik og en god læremester. Og jeg fikk til å lage akkurat det jeg hadde sett for meg at jeg ville lage. Så etter en fin dag på Moelvens slettelandskap pakket jeg med meg 20 nummererte orginaltrykk hjem. Så la jeg de fem fineste i en dyr mappe og leverte de til et galleri sammen med et innrammet eksemplar. De valgte å henge opp en rammeløs kopi, og etter et års tid hadde jeg solgt nøyaktig null. Så da fikk jeg tilbake alle seks, uten ramme, og den fine mappa hadde en av de andre kunstnere fått.
Så bare si fra hvis du mangler noe å ha på veggene, for jeg har noe å selge. Ramme må du fikse sjøl.
Kommentarer
Legg inn en kommentar