Penger til horn, men hvordan?

 Bare skaff deg en sponsor. Finn en rik onkel med et stort markedsføringsbudsjett og rull deg i penger. Hvor vanskelig kan det være?

Jeg sjekket litt på Hubspot, The Sponsorship Collective og lente meg litt på samtaler med en tidligere salgssjef som på et tidspunkt egenhendig finansierte et av Norges største radiokonsern. Og det finnes en oppskrift man kan følge, virker det som.

Det første er å forstå dine potensielle sponsorer, ingen av dem gir deg ikke penger fordi du er flink og kul. De gjør det bare hvis det å gi deg penger fører til at de tjener mer penger på grunn av deg enn summen de i utgangspunktet ga deg. Den eneste andre typen spons som finnes er når små rørleggerbedrifter sponser lilleputtlaget til sønnen til eieren. Men det er teknisk sett ikke reklame, det er en gave.

Og spons virker på den måten at sponsorene kalkulerer på å kunne selge sine produkter til ditt publikum.

Så med det i bakhodet kan du starte på et lengre løp. Send et forslag. Hold det kort. Fortell hva du kan tilby, kort om hvilke mennesker som er din målgruppe. Deretter forteller du at du kommer å ringe dem opp på et spesifikt tidspunkt om 5-10 dager.
Hvis du hadde stilt spørsmålet om de vil gi deg penger med en gang, hadde de utsatt å svare, og så hadde de glemt deg, for de får sikkert masse sånne e-poster hver uke. Men istedet gir du dem en teaser og et løfte (Jeg ringer deg). Da kan de sette avgjørelsen på backburneren og fortsette å rydde i mailboksen. Når du så ringer dem opp på det gitte tidspunktet har du allerede vist at du er god på å overholde frister og avtaler, lurt ikkesant?

Når du ringer dem opp skal du ha et mål: å få et møte. Hvis du ikke avslutter telefonsamtalen med en avtale om et møte har du tapt, og hvis du får beskjed om at “vi ringer deg” så kan du bare begynne å lete etter andre sponsorer, for denne leaden er død.

I møtet er målet ditt å intervjue den potensielle sponsoren for å finne ut hva de trenger, hvilke målgrupper de ønsker å nå, og hvilke budskap de ønsker å komme ut med. Og de kommer til å ønske å få vite data om den målgruppen de kan nå gjennom deg og hva du vil gjøre. Her skal du ikke svare alle mulige folk og hva som helst. Da fremstår du som useriøs. Gjør leksene dine på forhånd og gjør en analyse på publikummet ditt. Driver du med strikketreff, er det et annet publikum enn mudwrestlig-festivaler. Så her kan du for eksempel få deg en mailingliste over de du kan nå, og sende ut spørreskjemaer over alder, yrke, inntekt, feriebudsjett, om de er i markedet for ny bil, jo flere spørsmål som kan gi sponsoren din et bilde av hva slags folk du kan bringe til deres butikkfront, jo bedre.
Og nei, du skal ikke tilby å gjøre “hva som helst”, ved å si det så ber du dem gjøre hele tankearbeidet de egentlig ønsker å betale deg for. Men ved å grave i hva de trenger, ved at du vet mye om hva du selv ønsker å gjøre, og at du har kunnskap om målgruppen din, så kan du komme opp med ideer som effektivt formidler det budskapet de trenger å spre til din unike målgruppe.

Gå fra dette møtet med en avtale om et nytt møte. Igjen er det sånn at en “vi tar kontakt” er et nederlag, og et spark i rævva til å lete etter andre kandidater. Det neste møtet er der du skal presentere hva du planlegger å gjøre for at din sponsor virkelig skal bli elsket av alle dine kunder/publikum/målgruppe/fans/deltagere/lesere/etc.
Først nå kan dere begynne å snakke penger. Hvis du hadde begynt første møte med å fortelle hvor mye penger du trenger, så har du misforstått. Sponsorer er ikke investorer som hjelper deg. Du representerer en markedsføringskanal og tilbyr dem en markedsføringstjeneste.

Deretter er det bare (ikkenoe er “bare”, men du skjønner hva jeg mener) å planlegge aktiveringen som det heter på fagspråket, og overlevere. Jepp overlevere, vær nøktern i hva du lover og gjør ting penere, mer spektakulært og med en større reach enn forventet. Samle data underveis, ta gode bilder, få gjerne tilbakemeldinger fra fornøyde folk, og lag en skinnende flott rapport du kan vise sponsoren etter at pengene er brukt opp. Og det er i dette oppsummeringsmøtet du kommer med løftet om hva du kan greie neste gang hvis de er villige til å betale litt mer. Og vips så han man gått fra sponsorobjekt til sponsorpartner.

Enkelt og grei ikkesant? Vel her kommer det jeg trenger hjelp til.
Kompressorhorn på tog, trailere, russebusser, båter og skip tuter i mange forskjellige tonehøyder. Mens kompressorhornene på Biltema piper tostemt i plystrehøyde, og russebussene falsk spiller Broen Over Kwai i mellomtoneskiktet, brumlebrøler hornene på store tankskip helt nede i bassregisteret.
Jeg vil skaffe meg masse sånne, egentlig alle sammen i hele verden, men det får jeg ikke lov til hjemme. Og så koble dem sammen til et utrolig bråkete instrument man kan spille musikk på. Altså et slags orgel som bruker kompressorhorn istedenfor kirkeorgelpiper.

Jeg har en ganske klar idé om hvordan jeg kan lage dette, men mangler finansiering.
Løsningen virker jo ganske innlysende, oppskriften står jo rett over her: En sponsor eller to.
Men hvordan i all vide verden oversetter jeg oppskriften over til noe så sært? Jeg må da kjenne noen som kan litt om markedsføring som kan hjelpe meg å skjønne hvordan jeg får denne kunnskapen og denne idéen til å spille sammen i øredøvende harmoni?

Ja, sånn går jeg og tenker på om dagen da… Send meg gjerne en melding om du har noen horn liggende da, jeg har alltids plass under senga.

Kommentarer