Ikke vær kjip
Don’t be evil.
Det er et flott motto å leve etter, ikke vær ond. Når sant skal sies så er det ingen som er onde.
-ifølge dem selv. For la oss innrømme det. Når vi alle blir bedt om å overlevere manuskriptet til filmen om oss selv, så er vi good guy’en i filmen. Jeg tror at til-og-med Hitler mener han var helten i historien.
Men det er folk, en annen ting er bedrifter. De kan vel strengt tatt ikke ha en moralsk ryggrad. Folka som jobber der kan ha det, men mennesker gjør feil, og når mange nok mennesker gjør litt feil så kan man ende opp med et selskap som gjør ting som er så feil at de oppleves som onde.
Ingen som jobber for Kongsberg Group er onde - håper jeg, men det er ingen tvil om at de tjener penger på å lage våpen som dreper uskyldige mennesker. Joda, de kan si at de bare selger til good guys, men også good guys dreper uskyldige. Våpnene deres ender jo opp i Israelske hender som skyter barn på Gaza. Der har du for øvrig en annen gjeng som mener de er good guys, Israelerne. Men det får vi snakke om en annen gang.
Firmaet Kongsberg Group har helt sikkert en masse interne og eksterne dokumenter som brukes for å overbevise både seg selv og andre om at de bare gjør bra ting.
Men et firma bestemte seg for mottoet Don’t be evil. Det er ballsy. Rundt 2000 bestemte et firma som var i hurtig vekst at det var et bra slagord å leve etter. Det firmaet var Google. De hadde det som et ledende prinsipp når de utviklet nye tjenester og produkter. Det betydde for eksempel at de ikke skulle tilby en tjeneste gratis for så å skru opp prisene idiotisk høyt når du ikke hadde muligheten til å slutte å bruke den, eller i deres tilfelle at søkemotoren deres skulle være helt rettferdig.
Dette var litt et stikk til konkurrentene som de mente utnyttet brukerne sine og nesten holdt dem som gisler. Og det med rette spør du meg.
Det går flere historier om hvordan programmerere i Google nektet å legge inn funksjoner de mente brøt med Don’t be Evil, som markedsavdelingen mente kunne være lønnsomme. Det var rett og slett et hederlig prinsipp foreslått og gjennomført av hederlige folk.
Så vi hadde altså et stort globalt konsern som ikke var Evil, nesten litt for godt til å være sant, er det ikke?
Så dermed dundret øksa gjennom døra, og Jack Nicholson kan synge-brøle “Hers’s Johnny”, eller kanskje i dette tilfellet “Here’s Alphabeth” (flott The Shining-referanse ikkesant?)
For Google ble omstrukturert og ble en del av Alphabeth i 2015. Og 10. april samme år sto det ikke lenger “Don’t be Evil”, det sto “You can make money without doing evil". For det første det står at du KAN tjene penger, ikke at du skal tjene penger uten å gjøre slemme ting.
Men det vi står med da er at internettets mektigste selskap er et selskap som ikke mener Don’t be evil.
Don’t don’t be evil.
Dette er folka som hoster denne bloggen, dette er folka jeg betaler penger til hver måned, dette er folka som gir meg nyheter hver dag. Akkurat som Facebook tjener de mer penger jo lenger jeg sitter på platformen deres, og algoritmene deres vet at hvis de greier å få meg skrudd på konspirasjonsteorier og ekstrimisme, så bruker jeg mer tid der. Folk som aktivt jobber for å skape et helt annet samfunn enn det jeg ønsker meg vet dette, og bruker denne kunnskapen aktivt.
Et selskap som ikke skal være slemme, hadde tatt grep for å hindre at det skjer, mens et firka som ikke ikke skal være slemme, bare trekker på skuldrene og fortsetter å telle penga.
Joda, Zuckerberg, Bezos og Musk er dicks de assa, men google er neimen ikke all that de heller.
Jeg vet ikke om DuckDuckGo og Bluesky er løsningen jeg, men jeg vet ikke så mye heller.
Kommentarer
Legg inn en kommentar